Ansiktstraumatologi. Metodebok i skadebehandling
Rolf Hanoa, Oddvar Moen og Per Skjelbred:
Kjeve- og ansiktskirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus, Ullevål er Norges største enhet for ansiktsskader. Foruten å ha ansvar for ansiktstraumatologien i Helseregion Sør-Øst, mottar Ullevål mange multitraumatiserte pasienter, også med ansiktsskader, fra resten av landet. Dette gir avdelingen bred erfaring. Alle sykehusavdelinger har standard oppsett med metoder for forskjellige typer behandling. Mer uvanlig, men prisverdig, er det å utgi en vanlig innbundet bok som metodebok. Redaktørene er alle erfarne overleger og med seg har de flere kolleger som medforfattere. Boken er utformet som en standard for Kjeve- og ansiktskirurgisk avdeling og forfatterne håper boken kan være til hjelp ved andre kirurgiske avdelinger som mottar pasienter med multitraumer og skader i ansikt, hode og hals. Også legevakt, tannlegevakt og operasjonspersonale vil finne retningslinjer og informasjon.
Boken er delt inn i 41 kortfattede kapitler og rikelig med tekstbokser som uthever viktige forhold. De mange illustrasjonene er enkle og selvforklarende. Som en metodebok skal være, er det lagt hovedvekt på praktiske tiltak i hele behandlingsrekken. Samarbeid med andre spesialiteter poengteres. Et fagpolitisk kapittel om sentralisering av slik behandling faller noe utenfor rammen for en metodebok. Det er få referanser, men et omfattende stikkordsregister som hjelper leseren til raskt å finne frem til aktuell informasjon. Boken er i hendig format og har lettfattelig språk og pen layout.
Kirurgisk og medisinsk behandling er ikke statisk. Metoder og ikke minst medikamentering forandres. Problemet for en pent innbundet metodebok er at den lett vil gå ut på dato. De fleste metodebøker på sykehus er derfor av løsbladsystem eller ligger på sykehusets intranettsider for stadig oppdatering. Et eksempel er at erytromycin oppgis som rutine antibiotika hos penicillinallergikere. I dag er det andre medikamenter som anbefales. Men i noen år fremover vil metodeboken være en praktisk og grei veileder i ansiktstraumatologi. Kjøpergruppen er begrenset, men jeg vil anbefale at oralkirurgiske avdelinger, spesialistkandidater og tannleger med tilknytning til sykehus eller tannlegevakt å anskaffe boken. På min avdeling skal flere eksemplarer ligge lett tilgjengelig.
Oslo: Fagbokforlaget; 2009. 152 sider.